Sancerre

Sancerre ligger ca. 200 km syd for Paris på den vestlige side af Loire-floden. Det er både en charmerende lille middelalderby omkranset af vinmarker og et vinområde AOC “Appellation d’Origine Contrôlée”. Her laves de dejligste friske hvidvine med en god syre, smagfulde rosévine samt oversete gode rødvine.

Sancerre er et mindre vinområde på knap 3.000 hektarer, men på trods af det, er variationen i vinene alligevel stor pga. den store variation i både jordbundsforhold /terroir og solmængde. Det lille vinområde består af 14 kommuner med ca. 330 producenter, hvor den mindste råder over 4 hektarer. Af de mest kendte kommuner finder man Sancerre, Verdigny, Chavignol og Bue.

Hvidvinene er forfriskende med en god syre. Nogle har en lang eftersmag af frugt og let sødme, andre har ligget på fad i op til et år og derved ændret smag til en ganske anden fyldigere hvidvin. Vores røde vine repræsenterer to forskellige udtryk: Den ene er en let, balanceret rødvin med svag syre, den anden vin er en kompleks og elegant rødvin med bløde tanniner. Til forårets og sommerens hygge er rosévinene perfekte med deres syre og friskhed.

Champagne

Champagne ligger i det nordlige Frankrig, 150 km øst for Paris, og er et vinområde på ca. 33.000 hektarer. Knapt 200 km i længden og 100 km bred. Champagne adskiller sig fra andre vinområder ved, at de, der laver vinen, ikke nødvendigvis er de samme som dem, der dyrker druerne. Dette forhold mellem vinbønder og vinkøbmænd er stadig udbredt, om end der begynder at være flere mindre bønder, der selv producerer. Det synes vi hos Vivinum er spændende, og vi har derfor besluttet os for at tage nogle champagner hjem fra mindre, men anerkendte bønder.

Champagne er vin, der er gæret 2 gange for at fremstille bobler. Men det helt specielle ved champagne vs andre mousserende vine, er den utrolig kalkholdige undergrund, kombineret med mineralrige hav- og skaldyrsaflejringer. 

Vinen laves af en eller flere af tre druesorter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Menuier. Champagne ligger typisk på en alkoholprocent på 12,5 %. Non-vintage champagne (dvs. ingen årgangsbetegnelse) udgør ca. 90% af alle champagner. 

Klassificeringen af Champagnes områder og terroir, sker hverken som i Bordeaux el. Bourgogne. I Champagne er de enkelte landsbyer i området klassificeret som enten Grand Cru, Premier Cru el. uden klassifikation. 70% af champagneområdet er AOC, mens 41 byer, ca 20%, har Premier Cru status. Grand Cru er i 17 byer, og er altså de ypperste regioner. 

Champagne er god til hummer, til øster, krabber, til kaviar, men da også til en hamburger eller en cæsar salat – eller helt uden mad. Skaldyr er et perfekt match til Champagne, da skaldyr har en mineralsk og kalket smag fra skallerne, der matcher champagnes mineralske kalkholdige jordbund. 

Hvis du er til dejlige friske bobler, så kan du finde et par spændende champagner her hos Vivinum, se under menuen Vine.